неделя, 22 май 2011 г.

ЩО Е ТО БЪЛГАРСКИ ШРИФТ

Българската азбука е едно от най-ценните неща, които имаме като нация. За нейното развитие през вековете играе важна роля изобретяването на печатницата. За жалост по това време българска държава няма и с изготвянето на печатен шрифт се заема руската държава. Това води до неглижирането на нашата азбука като българска.

След Освобождението българският шрифт започва своето възраждане. Развиват се нови шрифтове, следващи българските традиции от 14 век, изследват се графичните особености на българските букви, създават се нови тенденции в типографията на базата на българския опит, а не на руския. Така през 20-те и 30-те години на 20 век се оформят така неречените български шрифтове. Понятието български шрифт все още няма ясна дефиниция и рядко се откриват професионалисти, изследващи този проблем. Разлика между българските и руските шрифтове обаче очевидно има и тя се е развала в продължение на повече от век. Принос за това имат редица български художници – шрифтописци като Васил Захариев, Георги Атанасов, Никола Тузсузов, Александър Жендов, Борис Ангелушев и много други.

И така какво точно представляват българските шрифтове? Основните им характеристики, различаващи ги от руските, се крият в изписването на малките букви. При руската антиква е характерно малките букви да наподобяват главните, докато българската възприема малки букви близки до курсивното писане. Те са с по-ясно отчетливи една от друга и се възприемат по-лесно при четене (фиг. 1).

Голяма част от литературата, издадена по времето на социализма, е написана с руски букви и това се дължи на употребата на малък брой шрифтове, с които са разполагали издателствата поради наборното печатане.

За щастие с навлизането на дигиталните технологии този проблем отпада и днес можем спокойно да ползваме всякакви шрифтове. Добрата тенденция е, че днес все повече се употребяват българските шрифтове. Професионалните дизайнери и издатели ги предпочитат. И с основание – те са по-красиви и удобни за четене. Но дигитализирането на шрифтовете води и до много негативи – непознаването на различията в шрифтовете, техните стилове и форми води понякога до хаотичното им смесване и безпринципна употреба на български и руски шрифтове. Голямата част от потребителите дори не правят разлика между българските и руските букви. За това вина имат и безплатните шрифтове на персоналните ни компютри – те са изцяло руски, а българските или ги няма, или са платени.

Създадох този блог с цел да популяризирам българските шрифтове. Според мен трябва да се говори и пише повече по тази тема, за да се гордеем с нашата българска азбука и нейните букви.




фиг. 1

14 коментара:

  1. Интересна статия, засягаща проблеми ,за които малко хора знаят и на които е време да обръщаме повече внимание ! :)

    ОтговорИзтриване
  2. http://www.hermessoft.com/bg/index.html

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна статия! След нея се вдъхнових да попрочета още по темата, но никъде не намирам имената на български шрифтове - само iskar. Ако някой има идеи за други - нека пише! Струва си да се значт тези неща!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако търсиш за download трудно ще намериш. Иначе има в http://www.hermessoft.com/ - платени, може да се намерят някой и друг безплатен в http://www.fonts-bg.eu/, но като цяло - няма :-)

      Изтриване
  4. Браво! В момента пиша дипломна работа за българските шрифтове и с такова разочарование открих колко много знаят руснаците за тях, а колко малко - ние самите. Радвам се, че има и други, които се интересуват от тази тема. Срамота е да не познаваме и ценим това, което ни прави уникални!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер, браво и на теб! Ще е хубаво, след като дипломната работа е завършена, да я публикуваш някъде :-)

      Изтриване
  5. Всё это замечательно и очень патриотично, но хотелось бы действительно где-нибудь увидеть и эти рукописи 14 века с характерными отличиями и работы 20-30х годов с "болгарицей" (мы, кстати, по-русски и по-украински тоже используем этот термин для прямого курсива) кроме единичного эксперимента Сиракова - подобные эксперименты были и в России с начала 20го века. Пока что самым ранним виденным образцом является шрифт Милки Пейковой начала 70х и теоретический диплом Станкулова того же времени - до этого про "болгарицу" как-то не было ни слышно, ни видно.
    С уважением
    Виктор Харик, украинский шрифтовой дизайнер

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти много за страхотния блог! Отсега нататък ще се опитвам да използвам българските шрифтове. Имаш ли представа, дали шрифтовете стил старобългарски са руски или български. Например ЛАЗОВ болд, дизайна на този шрифт по старобългарските летописи ли е направен или по подражание на буквите от староруската литература (руските или други редакции на старобългарски текстове). Въобще развиват ли български старобългарски шрифтове. Интересно е дали в руснаците има деревнорускийй шрифт, който да използват в реклами , вестници и тн. Супрасълски сборник http://suprasliensis.obdurodon.org/pages/supr105r.html

    ОтговорИзтриване
  7. ще е добре и самият блог да използва българска кирилица :)

    ОтговорИзтриване
  8. Искам само да вметна, че малкото г се получава и с промяна на стреса на буквата, не само с обръщане на латинското s -.-

    ОтговорИзтриване
  9. Arial и Тimes New Roman са под авторското право на Monotype и въпреки, че вървят безплатно с Windows те са платени, а лицензът им не позволява модификации, камоли свободното им разпространение. За целта бих препоръчал шрифтове с Open font License, а на тези, които са изтеглили споменатите шрифтове от блога, бих препоръчал да ги изтрият от системата си, за да не си навлекат евентуални проблеми.

    ОтговорИзтриване
  10. http://www.myfonts.com/fonts/lettersoup/ropa-sans-pro/ Regular, Italic, SC, SC Italic са безплатни.
    https://www.behance.net/gallery/Barkentina-Typeface-and-Free-Font/6151175 - този шрифт е безплатен за некомерсиална дейност
    http://www.georgduffner.at/ebgaramond/ - този шрифт скоро ще има (или вече има) opentype функция за заместването на стандартните начертания на кирилица с български.
    http://www.eurotype.bg/fonts.html - друг сайт с платени бг шрифтове.

    ОтговорИзтриване
  11. Нещо ми направи впечатление и искам да го споделя. В Закона за държавния печат е записано, че текстът "РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВЕН ПЕЧАТ" е изпълнен в шрифт "Виол". Този шрифт е доста по-различен от масово използваните "руски" шрифтове и е официализиран от държавата. В същото време е доста непопулярен и много рядко се използва. Смятам, че действително трябва да използваме характерни български шрифтове и трябва да се започне от учебниците в училище. Държавата може да направи нещо по въпроса и 24 май е подходящ повод за такъв разговор.

    ОтговорИзтриване
  12. Най-пълното представяне на безплатни шрифтове с българска форма на кирилица може да намерите тук: https://stefanpeev.wordpress.com/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%88%D1%80%D0%B8%D1%84%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5/
    Колекцията се обновява непрестанно и съдържа само шрифтове, които авторите им са предоставили официално за безплатно ползване.

    ОтговорИзтриване